Skip to content

Espace Catastrophe presenteert

UP! het circus(sen)festival
     van Brussel 19 > 29 | 03 | 2020

UP! is het boegbeeld van Espace Catastrophe.

Circus zoals je het nog nooit hebt ervaren, en dat over de hele stad verspreid! Tien dagen lang en met 30 voorstellingen en 55 nummers laat de organisatie je kennismaken met de nieuwe generaties circus(sen)makers en -uitvoerders uit binnen- en buitenland, en stellen enkele van de mooiste podia van onze hoofdstad voor hen open.

UP! is een ervaring die je meeneemt op een reis naar het onverwachte. Het festival, waarvan de vorige editie verkozen werd tot « Best International Event », bevestigt alweer zijn reputatie als het gaat om zijn brede aanbod. Deze 16de editie dompelt je onder in originele podiumervaringen - zowel in zalen en tenten en in de openbare ruimte als op heerlijk onverwachte plekken: daar waar het zo uitkomt, in een caravan of zelfs in een appartement, waar allerlei nieuwe en gedurfde circusvormen te ontdekken vallen.

En we zullen het geweten hebben: hoewel de circuskunsten nog altijd spelen met risico en durf, komt er tegenwoordig nog een ongelooflijk aantal variaties bij qua vorm en techniek, en ontpoppen ze zich tot een volwaardige hedendaagse kunstvorm. Het circus van vandaag is vindingrijk, verrassend en verbazingwekkend. Het raakt en verblijdt het publiek en speelt met eender welk voorwerp dat het maar te pakken krijgt, verkent alle soorten speelvlakken en verlegt voortdurend zijn grenzen om ons te doen nadenken over wie we zijn en om ons een boeiende spiegel voor te houden.

Het Festival UP!, met zijn 30 voorstellingen over heel het Brusselse grondgebied, neemt de polsslag van een kunstvorm die je hart sneller zal doen slaan. Tien dagen lang gaat UP! met jou op ontdekkingsreis. De mooiste podia van onze hoofdstad moeten eraan geloven, maar je vindt ons ook op verrassender plekken, zoals een appartement waar twee acrobaten je staan op te wachten die uitsluitend met de zeggingskracht van hun lichamen hun verhaal vertellen. Niemand blijft er onbewogen bij, en je zult meer dan één traantje van ontroering wegpinken.

Of het nu met de meest geavanceerde technologische snufjes is of met de eenvoudigst denkbare ingrediënten – deze ontdekkingsreis doorheen het circuswezen heeft een directe link met de wereld van vandaag en de prikkelende of uitdagende kwesties die onze maatschappij bezighouden. Deze 16de editie van UP! - het boegbeeld van de vzw Espace Catastrophe - wordt gedragen door artiesten die verhalen vertellen over de wereld om hen heen en hardop vragen stellen bij een wereld die het evenwicht verloren lijkt te zijn. Als een koorddanser van de ontroering neemt UP! je mee op schattenjacht naar pareltjes van inventiviteit en diamantjes van sensitiviteit, geslepen volgens het patroon van de verbindende beweging.

Trouw aan zijn visie, die het de prijs van « Best International Event » van Visit Brussels heeft opgeleverd, richt UP! zich tot elk soort publiek: van groot tot klein, en van de geboren circusliefhebber tot de nieuwkomer in het genre. Deze kunstvorm spreekt alle soorten mensen aan en werkt verbindend: onder dat gesternte zullen de voorstellingen de hele stad innemen, alsook de podia van heel wat partnergemeentes. Van de grote zaal met 500 zitplaatsen tot de intieme setting van een caravan, en van de grote circustent tot het kleine appartementje: hou je maar klaar voor een circuservaring die kan wedijveren met het meest gevarieerde meergangendiner dat je verbeelding tevoorschijn kan toveren! Wie nu al honger krijgt als een leeuw kan al beginnen te watertanden bij het menu van het festival, dat 1 of 2, tot zelfs 5 (in het weekend) voorstellingen per dag biedt. Een aanbod dat zindert van energie, creativiteit en medemenselijkheid!

Espace Catastrophe bedankt mediapartners [Le Soir, La RTBF (La Première & La Trois), BX1, BRUZZ] & institutionele [La Fédération Wallonie-Bruxelles, La Région de Bruxelles-Capitale, La Commission communautaire française, Wallonie-Bruxelles International, Wallonie-Bruxelles Théâtre Danse, Visit.Brussels] voor hun trouwe steun.

10 dagen
18 locaties
30 shows
55 uitvoeringen